Nekoliko svetskih lidera već je poreklo bilo kakav prekršaj nakon što je došlo do ogromnog curenja finansijskih dokumenata od ofšor kompanija. Smatra se da su 12 miliona razotkrivenih fajlova najveće takvo curenje u istoriji, piše BBC.

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste poreske oaze, otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano Pandorini papiri.

Bankovni računi na ofšor lokacijama često su korišćeni da se tajno premeštaju ogromne sume novca i prikriva stvarni imetak. U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

Među onima koji su povezani sa procurelim dokumentima su i ruski predsednik Vladimir Putin, čiji su brojni saradnici na listi, te jordanski kralj Abdulah II. Oba lidera su saopštila da nisu uradila ništa nezakonito, a evo ko se sve oglasio – ili nije – povodom kontroverznih izveštaja.

Vladimir Putin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je doveo u pitanje pouzdanost “neutemeljene” informacije, nakon što su se pojavili detalji vezani za članove Putinovog unutrašnjeg kruga.

– Za sada samo nije jasno šta je ta informacija i u vezi čega je – rekao je Peskov, dodajući da nije jasno “kako se može verovati ovoj informaciji”.

– Nismo videli ništa o skrivenom bogatstvu unutar Putinovog unutrašnjeg kruga – istakao je Peskov i ocenio da su Pandorini papiri “samo skup uvelike neosnovanih tvrdnji”, prenela je “Al Džazira”.

– Ako postoje ozbiljne objave, koje su zasnovane na nečem konkretnom i odnose se na nešto specifično, onda ćemo ih čitati sa zanimanjem – poručio je portparol Kremlja.

Detalje objavljenih dokumenata vezane za Putinove saradnike – uključujući njegovog prijatelja iz detinjstva Petra Kolbina kojeg su kritičari prozvali “novčanikom” Putinovog bogatstva i ženu s kojom je ruski lider navodno bio u romantičnoj vezi.

Kralj Abdulah II

Jordanska kraljevska palata je saopštila da “nije ni neobično ni neprikladno” što Abdulah II poseduje imovinu u inostranstvu. Procureli papiri, navodi BBC, pokazuju da je lider u tajnosti potrošio preko 100 miliona dolara na “carstvo” u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama otkako je stupio na vlast 1999.

Prema Pandorinim papirima, Abdulah II je kupio tri vile na plaži u Malibuu, čuvenom kalifornijskom utočištu za bogataše, što ga je koštalo skoro 60 miliona evra. Kralj je kupio nekretnine usred Arapskog proleća, kada su Jordanci preplavili ulice protestujući protiv vladajuće dinastije, korupcije i nezaposlenosti.

“Vašington post” piše da je od najmanje jedne novinske kuće u Jordanu koja je objavila priču o tajnim dokumentima, zatraženo da skloni članak sa sajta. Otprilike dva sata nakon što je prenet sadržaj Pandorinih papira, uprava jedne novinske organizacije je primila poziv jordanskih obaveštajaca koji su tražili da se priča skloni sa sajta. Novinar je “Postu” rekao da je njegovoj kući rečeno da su samo oni objavili vest na sajtu.

PROČITAJTE JOŠ:  Hrvatska protivustavno bila kosponzor rezolucije

– Pozvali su kasno noću i tražili da obrišemo priču. Stoga sam je obrisao – naveo je novinar koji je izjavu “Postu” dao anonimno, a njegova kuća nije imenovana zbog straha od odmazde, navodi list.

Andrej Babiš

U Pandorinim papirima pominje se i češki premijer Andrej Babiš, milijarder koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije. Babiš je preko ofšor investicione kompanije kupio dve vile na jugu Francuske za 12 miliona funti. Ali, on nikada nije zvanično prijavio da ima udele u naftnoj kompaniji.

Babiš, koji se ove nedelje bori za novi mandat, negirao je bilo kakve prekršaje. On je na “Tviteru” rekao da su optužbe pokušaj uticanja na izbore i poručio da “nikad nije uradio ništa pogrešno ili nezakonito”.

Uhuru Kenijata

Kenijski predsednik je zajedno sa šestoro članova svoje porodice povezan sa čak 13 ofšor kompanija. KENIJATA, potomak najpoznatije političke dinastije u svojoj zemlji, javno se zalagao za borbu protiv korupcije i političku transparentnost. Međutim, Pandorini papiri su pokazali da porodica Kenijata poseduje 30 miliona dolara ofšor imovine, uključujući onu u Londonu. Procureli fajlovi otkrili su da su predsednik i njegova majka upisani u vlasništvo jedne fondacije u Panami, poznatom poreskom raju.

Kenijata, koji je ranije pozivao sve političare u zemlji da objave šta imaju od imovine, najavio je da će sprovesti istragu i da će ona “ići daleko u jačanju finansijske transparentnosti i otvorenosti koja nam je potrebna u Keniji i širom globusa”.

Takođe je obećao “sveobuhvatan odgovor” na procurele fajlove kad se vrati u zemlju iz inostranstva.

Sebastijan Pinjera

Predsednik Čilea i milijarder optužen je da je u decembru 2010. prodao rudnik bakra i gvožđa u ekološki osetljivom području svom prijatelju iz detinjstva, biznismenu Karlosu Albertu Delanu za 138 miliona dolara.

Njegova kancelarija je u saopštenju navela da je Pinjera porekao da je imao udela ili bilo kakvu informaciju u vezi prodaje rudarskog projekta Dominga. Pinjera je, kako prenosi “Vašington post”, rekao u ponedeljak da ni on, ni njegova porodica ne poseduju investicione kompanije osnovane u inostranstvu.

Prema Pandorinim papirima, Čileanska rudarska kopanija, u kojoj su predsednikova deca posedovala 33,3 odsto akcija, koristila je fantomsku kompaniju sa Britanskih Devičanskih ostrva da proda svoje akcije Karlosovoj kompaniji.

– Pre više od 12 godina i pre nego što sam preuzeo svoje prvo predsedništvo potpuno sam se odvojio od menadžmenta i administracije porodičnog biznisa i bilo koje druge kompanije u kojoj sam imao učešće – rekao je Pinjera, dodajući da navodi iz Pandorinih papira “nisu novi”, te da su istraženi i razrešeni na sudu još 2017.

Imran Kan

Premijer Pakistana Imran Kan obećao je istragu nakon što su Pandorini papiri povezali više od 700 Pakistanaca, među kojima i dva člana njegovog kabineta, sa bogatstvom koje se tajno usmeravalo putem ofšor kompanija.

PROČITAJTE JOŠ:  RAZGRANIČENJE RS: Srpski narod tu više ne može da živi!

Prema procurelim fajlovima, Šaukat Tarin, ministar finansija, i članovi njegove porodice, posedovali su četiri ofšor firme. Tarik Favad Malik, finansijski savetnik koji se bavio dokumentima tih kompanija, rekao je da ih je pokrenula porodica Tarin sa namerom da investira u banku sa saudijskim poslovnim vezama. Ali, nije se nastavilo sa ugovorom, tvrdi Malik.

Papiri takođe ukazuju da je Čodri Munis Elahi, ministar za vodene resurse, odustao od investiranja preko ofšor poreskih rajeva nakon što je upozoren da će poreska uprava njegove zemlje biti obaveštena o tome. Portparol porodice Elahi je porekao zločin i istakao da je njihova imovina objavljena u skladu sa zakonom.

Premijer Pakistana je takođe najavio da će preduzeti akciju ako se uspostavi da je bilo prekršaja. Kan je na “Tviteru” u ponedeljak rekao da je “pozdravio” otkrića izneta u Pandorinim papirima. BBC podseća da je Kan 2016, pre nego što je postao premijer, predvodio zahteve opozicije da se pokrene istraga nakon što su prethodnom curenju podataka, izloženi ofšor interesi pakistanske elite.

Toni Bler

Bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga Čeri nisu platiti 312.000 funti poreza kad su 2017. kupili zgradu u ulici Harkort u Londonu od ofšor kompanije za 6,45 miliona funti, koju je Blerova žena koristila kao kancelariju svoje pravne firme “Omina stratedži”, pokazuju Pandorini papiri.

Dokumenta otkrivaju da su Blerovi došli do zgrade tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida al Zajanija. Time što su kupili udele firme – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbegli plaćanje poreza. Čeri Bler tvrdi da njen muž nije bio uključen u transakciju i da firma danas više ne postoji. “Miror” ukazuje da su Blerovi brzo zatvori ofšor kompaniju koja je posedovala zgradu, a da je taj objekat sada u vlasništvu britanske kompanije koju Toni i Čeri zajedno poseduju.

Nema nagoveštaja da su Bler ili prodavci počinili zločin, iako aranžman ilustruje koliko je rutinska upotreba ofšor kompanija, kojima se izbegava plaćanje poreza, postala rutinska za transakcije imovine velike vrednosti.

U Velikoj Britaniji je legalna kupovina poseda na ovaj način i taksa ne mora da se plati, međutim, Bler je u prošlosti kritikovao ljude koji su o radili i zakon koji im omogućava neplaćanje poreza.

Toni i Čeri Bler su “besno porekli” bilo kakav prekršaj, piše “Miror”. Njihov portparol je rekao da oni “nemaju ništa” sa odlukom o korišćenju ofšor kompanije, što je bila odluka prodavca.

– Blerovi ne bi trebalo da se uvlače u priču o “skrivenim” tajnama premijera itd. Blerovi su kupili pomenuti prostor za legalni posao i Fondaciju Čeri Bler na normalan način, preko uglednih agenata nekretninama. Transakcije su sve javno registrovane. Prodavac je bila ofšor kompanija. Blerovi nisu imali nikakve veze sa originalnom kompanijom niti onima iza nje. Prodavac je prodao kompaniju a ne vlasništvo, što je ponovo odluka sa kojom Blerovi nisu imali ništa – naveo je portparol, dodajući da Blerovi “plaćaju pun porez na sve svoje zarade” i da “nikada nisu koristili ofšor sheme da sakriju transakcije ili izbegnu porez”.

PROČITAJTE JOŠ:  Pretnje liderima, među njima i Vučić - neprijatelji Ukrajine će biti kažnjeni 

Nadžib Mikati

Pandorini papiri otkrili su da je kompanija iz Monaka u vlasništvu premijera Libana olakšala poslovanje “Hesvil investment”, ofšor kompanije iz Paname takođe u vlasništvu Mikatija. “Hesvil” je kupio vlasništvo u Monaku 2008. za preko 10 miliona dolara, pokazuju dokumenta.

Mikati je u ponedeljak rekao da je njegova “M1 grupa” u skladu sa globalnim standardima i da je svoje bogatstvo stekao pre ulaska u politiku. Premijer je istakao da je njegova imovina otkrivena Ustavnom savetu Libana i da se “M1 grupa” redovno konsultuje sa revizorima.

“Forbs” procenjuje Mikatijevo bogatstvo na 2,9 milijardi dolara, što ga čini najbogatijim čovekom Libana.

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imao je udele u naftnoj kompaniji registrovanoj na Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Samo mesec dana pre nego što je u aprilu 2019. izabran za predsednika, Zelenski u tišini prodao svoj deo firme Sergiju Šefiru, bliskom prijatelju i poslovnom partner. Dokumenti iz juna 2019. pokazuju da je Šefir zadržao udele u kompaniji “Malteks” čak i pošto se priključio administraciji Zelenskog.

Njegov portparol nije želeo da odgovara na novinarska pitanja o tome.

Ilham Alijev

Predsednik Azerbejdžana, još jedno ime iz Pandorinih papira, nije još reagovao na navode iznete u njima.  Alijev, njegova porodica i bliski saradnici navodno su tajno umešani u vlasničke ugovore u Velikoj Britaniji, vredne više od 400 miliona funti.

U Britaniji je na Krunskom imanju (kraljičinoj imperiji poseda kojom upravlja Ministarstvo finansija) pokrenuta unutrašnja istraga nakon što je u dosijeima otkriveno da je porodici Alijeva plaćeno 67 miliona funti za deo njihove imovine u Londonu.

Klan Alijev dve decenije predsedava Azerbejdžanom. Alijev i njegova porodica trenutno ne odgovaraju na pozive novinara.

Blic.rs/Milijana Milikšić