Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravom za agrarna plaćanja i Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsili su dve osobe, dok su protiv jedne za kojom se traga podneli krivičnu prijavu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela prevara i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i drugih pogodnosti oštetivši budžet Republike Srbije za oko 6.810.000 dinara.

Osumnjičeni M. R. (1978) iz Mladenovca, I. D. (1980) iz Beograda i još jedan muškarac se terete da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, lažnim prikazivanjem činjenica – po računu-otpremnici, specifikaciji i garantnom listu dobavljača, navodno kupili robu u vrednosti od 6.809.567 dinara.

Nisu platili dobavljačima

Iako su znali da robu nisu kupili niti platili dobavljačima, kao i da navedena dokumentacija nije izdata od strane dobavljača, osumnjičeni su tu dokumentaciju koristili prilikom podnošenja Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije i fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za nabavku novih mašina i opreme, kao i za prijave za ostvarivanje podsticaja za podršku raznih programa.

Na osnovu priložene dokumentacije, osumnjičeni su doveli u zabludu zaposlene u Upravi za agrarna plaćanja da donesu rešenja kojim su im usvojeni zahtevi za ostvarivanje prava na podsticaje i isplati 6.809.567 dinara.

Novac je uplaćen na račune osumnjičenih koji su oni podizali u gotovini, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za koji su oštetili budžet Republike Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:  Direktor CIA u tajnoj poseti Ukrajini - Plan kontraofanzive bio u Kremlju i pre nego što je počela

Osumnjičeni koji su uhapšeni, zadržani su do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.