12. juni 2024. – Gostovanje zaječarskog teatra sa predstavom „Čučuk Stana- Srpkinja i Grkinja“, po tekstu i režiji Željka Hubača, u izvođenju glumice Nataše Petrović.

Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam. Suštinski, Čučuk Stana je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji, kaže Hubač.

Čučuk Stana je rođena u selu Sikolu kod Negotina. U Poreču je upoznala Hajduk Veljka i udala se za njega iako je on već bio oženjen Marijom, najmlađom se sestrom Stanoja Glavaša. Legenda kaže da je pucala iz pištolja i borila se protiv Turaka zajedno sa Veljkom i Bećarima.

Posle pogibije Veljka i propasti Prvog srpskog ustanka Stana beži sa porodicom Veljkovog brata Milutina u Austrougarsku. U Pančevu upoznaje Veljkovogi Karađorđevog prijatelja i saborca Grka Jorgaća i udaje se po drugi put. Sa njim dobija dva sina i ćerku. A kada je i on poginuo 1821. seli se u Atinu, tamo ostaje do smrti gde je i sahranjena.

Predstava je učestvovala na festivalima u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Beogradu, Dimitrovgradu… Na festivalu 21. “Actor Of Europe” 2023. Resen/Prespa glumica Nataša Petrović je dobila nagradu “Prespanski Dionis”.

Četvrtak 13. jun Muzej Vuka i Dositeja – Beograd.

Početak predstave je u 18:30h.

Foto: Pozorište Zoran Radmilović

G.K. Afera