Poslednjih dana oči teniskog sveta usmerene su ka Australiji, gde se uveliko vodi polemika pod kojim će uslovima takmičari moći da nastupe na Grend slemu u Melburnu.

Ovu raspravu otvorila je odluka vlasti australijske države Viktorije, koje su donele zakon o obaveznom vakcinisanju sportista, koji makar i privremeno borave na njihovoj teritoriji.

Budući da se dobar deo tenisera još nije odlučio na ovaj vid imunizacije, nameće se pitanje hoće li svima njima biti zabranjeno učestvovanje na Australian openu, ili će se možda naći neko rešenje, koje bi omogućilo da prvi grend slem u godini protekne u kompletnom sastavu.

Naravno, najviše pažnje izaziva slučaj devetostrukog osvajača Ozi opena, Novaka Đokovića kojeg očekuje odbrana titule na ovom turniru, a ovih se dana ona dovodi u pitanje zbog uvođenja pomenutog zakona.

Legendarni australijski teniser, Tod Vudbridž dao je svoje mišljenje na ovu temu, istakavši da najbolji teniser sveta Novak Đoković mora da učini sve kako bi branio titulu na Australijan openu.

– Teško je, on je imao kovid ranije, očigledno oseća da ima posebnu snagu da se bori sa tim. Realnost je da ostatak sveta radi ono što mi radimo ovde. Mislim da je realno i da mislite da će u nekom trenutku morati da se vakciniše – ističe Vuldridž.

On je takođe istakao da bi za njega lično bio veliki šok, ukoliko Novaka ne bude u Australiji.

– To je van domena Tenis Australija, radiće se o tome šta Vlada odluči da je potrebno da bi se ušlo u zemlju. Ako želi da dođe i igra na Australijan openu, izvesno je da će morati da se vakciniše. Lično, mislim da je to dobro. Već neko vreme to je prikazano igračima kao najverovatniji scenario svega ako žele da dođu u Australiju! Ulog za Novaka je veliki, jasno je da će o svemu morati ozbiljno da razmisli. Izjednačen je po broju slemova sa Federerom i Nadalom, ali želi da ih prestigne i poveća jaz. Uoči turnira koji je osvajao toliko puta, morate da verujete da ozbiljno razmišlja o tome. Za mene bi bio šok da ne dođe u Australiju -zaključio je Vudbridž.

PROČITAJTE JOŠ:  BOLNO: Porodica preminule voditeljke Bojane Janković!

Blic.rs