Prpa bato! Prvo su napali Izrael, a sada… Hamas uputio Tel Avivu nepristojnu ponudu!

 

Iransko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi danas da je Hamas potencijalno spreman da oslobodi svih 199 talaca koje drži, ako Izrael zaustavi vazdušne napade na pojas Gaze, ali palestinska militantna organizacija nije priznala da je dala takvu ponudu, prenosi AP.

Zvaničnici Hamasa su “izjavili da su spremni da preduzmu neophodne mere za oslobađanje građana i civila koje drže grupe otpora, ali su naglasili da takve mere zahtevaju pripreme koje su nemoguće u uslovima svakodnevnog bombardovanja koje vrše cionisti na različite delove Gaze, saopštio je na konferenciji za novinare portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je ranije danas da je vojska dosad obavestila porodice 199 otetih Izraelaca koje Hamas drži kao taoce. Kako je navedeno, među taocima koje su uzeli militanti Hamasa su uglavnom deca, žene i stariji ljudi.

Hamas, koji ima podršku Teherana, saopštio je da će razmenjivati zarobljenike za hiljade Palestinaca koje drži Izrael, navodi AP. Iran je takođe upozorio da bi mogao da uđe u rat, ako Izrael u narednim danima pokrene dugo očekivanu kopnenu ofanzivu na pojas Gaze.

Libanska šiitska militantna organizacija Hezbolah, koju pomaže Iran, već je vršila raketne napada na izraelsku teritoriju, za koje kaže da su „upozorenje“ za Izrael, i da ne predstavljaju njihov totalni ulazak u rat.

Shutterstock, Tanjug/AP/Ariel Schalit,