Na proslavi 40 godina MK grupe, jedne od najvećih domaćih poslovnih grupacija, u ime osnivača i predsednika Miodraga Kostića Koleta prisutne je pozdravio njegov sin.

Aleksandar Kostić (30) već pet godina vodi kompaniju sa mesta potpredsednika grupe, a kako se na kompanijskom sajtu navodi „sa ostatkom tima radi na sprovođenju vizije predsednika korporacije“.

Kostić je potpredsednik MK Group, koja se bavi poljoprivredom, turizmom i energetikom i potpredsednik AEC (Agri Europe Cyprus) bankarske grupe, pod čijom kontrolom se nalaze MV investments, AIK i slovenačka Gorenjska banka.

U prethodnih pet godina proširio je poslovanje MK Group na sektor nekretnina, posebno hotelski biznis od Srbije preko Hrvatske do Slovenije.

 

Takođe, poslednjih godina bankarski biznis grupe je značajno proširen, Nakon kupovine slovenačke Gorenjske banke i izlaska na tržište EU, AIk banka je u prethodne dve godine preuzela i Sberbanku u Srbiji, kao i Eurobank Direktnu banku.

Cela grupacija zapošljava oko 4.000 ljudi, a Kostić je na 40. godišnjici kompanije kojoj su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, najavio novi investicioni ciklus od 1,6 milijardi evra u naredne tri godine.

U poljoprivredu je najavljeno ulaganje 350 miliona evra, izgradnja fabrike alkohola, ali će najveći deo novca biti uložen u obnovljive izvore energije. MK grupa planira izgradnju vetroparkovaa i solarne elektrane kapaciteta jednog gigavata i da u to uloži 900 miliona evra.

Takođe će 380 miliona evra u naredne tri godine uložiti u turizam i nekretnine.

Aleksandar Kostić dobitnik je godišnje nagrade „Kapetan Miša Anastasijević” u kategoriji Najbolji mladi menadžer.

Vednost imovine Miodraga Kostića pre nekoliko godina je američki Forbs procenio na preko 500 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ:  PROMENJENO ZDRAVSTVENO STANJE PREMIJERA SLOVAČKE

Aleksandar Kostić je diplomirao ekonomiju na Royal Holloway Univerzitetu u Londonu i otac je dvoje dece.

Foto: MK Group/Promo

Izvor: Danas.rs