U saopštenju kabineta predsednika Vlade se navodi da je Krivokapić obavio prvi krug razgovora pojedinačno, sa svim predstavnicima partija parlamentarne većine.

– U razgovorima je iskazan visok nivo spremnosti i saglasnosti da se bez uslovljavanja, putem razmene mišljenja i konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje potpisanog sporazuma tri lidera koalicionih lista 8. septembra prošle godine, pronađe najbolji model unapređenja rada Vlade i odnosa između Vlade i parlamentarne većine – ističe se u saopštenju.

MORATORIJUM NA NESPORAZUME

Navodi se da su svi učesnici razgovora istakli da bi Vlada, ojačana kontinuiranom jedinstvenom podrškom parlamentarne većine, oročena na puni mandat do 2024, prevashodno imala za cilj vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje životnog standarda, kao i ubrzane reforme na putu ka članstvu u Evropsku uniju. U saopštenju se prenosi da su učesnici razgovora ocenili da pokrenuti dijalog treba da ojača saradnju zakonodavne i izvršne vlasti, uz spremnost da se stavi moratorijum na sve dosadašnje nesporazume i pitanja koja bi mogla opterećivati funkcionalnost rada Vlade i parlamentarne većine.

U najkraćem roku, Vlada će pokrenuti inicijativu za novi krug razgovora kojim će se ustanoviti osnovni principi modela unapređenja rada Vlade i parlamentarne većine, zaključuje se u saopštenju.

Da je svaki pokušaj rekonstrukcije vlade uzaludan uveren je predsednik Demokratske partije Fatmir Đeka, dodajući da su izbori najdemokratskije rešenje za izlazak iz krize.

PROČITAJTE JOŠ:  NESTOROVIĆ OTKRIVA: Evo zašto smo formirali 'Mi-glas iz naroda'

Iz Bošnjačke stranke poručuju da najavljena rekonstrukcija Vlade neće doneti bilo kakvu stabilnost unutar aktuelne većine. Za Savez građana CIVIS, izbori kao opcija su politički avanturizam, jer, kako ocenjuju, Demokratska partija socijalista još nije demontirana.

NEMA DIJALOGA SA MAFIJOM

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, poslao je poruku predsedniku Vlade Zdravku Krivokapiću da suspenduje zakone koji štite mafiju!

– Sa mafijom nema dijaloga i kohabitacije! Vanredno stanje i oštri rezovi!

Sa ovakvim komunističko-mafijaškim režimom se ne može obračunati uz pomoć zakona koje su oni usvajali da bi se zaštitili. Samo vanredno stanje i radikalni rezovi – kaže Medojević.