Predstavnici opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji  napustili su sednicu, saopštio je SSP.

U zajedničkom saopštenju koje prenosi SSP, navodi se da veliki broj prigovora na nepravilnosti na biračkim mestima koje su podnosili predstavnici opozicije na prethodnim izborima nije prihvaćen jer primedbe nisu unošene u zapisnik, već su bile napisane na posebnom papiru.

„I pored činjenice da je taj papir formalno bio sastavni deo zapisnika u ogromnom broju slučajeva on je jednostavno nestajao. Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Beograd i Upravni sud su, na osnovu činjenice da nema dokaza da su primedbe postojale, po automatizmu odbijali sve prigovore i tako legalizovali sve što je vladajuća stranka radila kršeći zakon“, piše u saopštenju koje potpisuju  Tanasije Marinković,  Vladimir Petrović, Vladimir Dragaš, Jasmina Belić, Dušan Dinčićkoji zastupaju SSP,zatim Jovica Todorović (Narodna stranka),  Miroslav Vasić (Zavetnici) i Vladana Jović i  Miloš Tomašević koji zastupaju koaliciju NADA.

 

 

Kako se dodaje, imajući u vidu takvo iskustvo sa prošlogodišnjih izbora, predstavnici opozicionih stranaka u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, će na večerašnjoj sednici zahtevati da se na decembarskim izborima primedbe unose u sam zapisnik i da ispod njih budu potpisi svih članova biračkih odbora.

„To je jedina garancija da će primedbe zaista biti sastavni deo zapisnika, što i Zakon o izboru narodnih poslanika nalaže. Na sastanku radne grupe RIK-a nije prihvaćen naš predlog i pored ukazivanja na nepravilnosti na prošlim izborima. Ukoliko RIK odbije naš predlog to će biti još jedan udarac na zakonitost izbora koji se održavaju 17. decembra“, zaključuje se.

PROČITAJTE JOŠ:  SRBIJA SE NE PLAŠI ENGLEZA

Foto: Beta

Izvor: Danas