Šef Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandar Vulin podneo je ostavku kako bi sprečio Vašington i Brisel da uvedu sankcije Beogradu, piše TASS.

„SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za odbijanje da uvedu sankcije Srbiji. Neću dozvoliti sebi da budem razlog za ucenu i pritiska na Srbiju i srpski svet. S tim u vezi, podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA“, prenosi Tass Vulina.

„Predsednik Aleksandar Vučić i Srbija suočavaju se sa pretnjama i ucenama koje se mogu uporediti samo sa austrougarskim ultimatumom iz 1914. Od nas se traži da priznamo Kosovo, napustimo Republiku Srpsku i prestanemo da budemo suverena zemlja i nacija uvođenjem sankcija Protiv Ruske Federacije“, citira ga ruski medij.

 

„Sledeći zahtev bio bi odbacivanje kineskih investicija, bezuslovna tehnološka i ekonomska zavisnost od Zapada, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvatanje zapadnih vrednosti, u kojima nema mesta tradicionalnoj porodici i naciji, kao i na kraju socijalnoj pravdi“.

Tass prenosi i izjavu amerčkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila koji je istakao je da sankcije koje je Ministarstvo finansija SAD uvelo protiv Vulina zbog njegovog odnosa prema Rusiji podrazumevaju obustavu svih kontakata sa njim, kao i zabranu njegovog ulaska u Sad, ali da ne bi trebalo da utiču na veze Beograda i Vašingtona.

Ruska agencija RBC prenosi da je Vulin rekao da je „morao je da ode zbog američkih sankcija“.

Prema njegovom mišljenju, uvedene sankcije dokaz su „tvrdoglave borbe za jedinstvo Srba“, a da je ostao šef BIA posle ograničenja koja su uvele Sjedinjene Države, to bi bio „dokaz sebičnosti“. Vulin je naglasio da zbog bilo kakvog stava odbija da „učestvuje u antiruskoj i antisrpskoj histeriji“.

PROČITAJTE JOŠ:  Dan albanske zastave obeležen u Preševu, Bujanovcu i Novom Pazaru

 

Ruska Gazeta navodi da je Vulin podneo ostavku kako ne bi naudio svojoj domovini te da se nada da će se bar neko vreme smanjiti nivo pritiska Zapada.

„I dalje će me biti biti briga za Republiku Srpsku i njen opstanak, neću prestaću da verujem u neminovnost ujedinjenja Srba i stvaranje srpskog sveta. Neću napustiti politiku vojne neutralnosti i bratstva sa Rusijom i Kinom. Ovo je mala pobeda za SAD i EU, ali i velika pobeda za mene, jer sam dokazao da su Srbija i srpski narod vredni svake žrtve. Moja žrtva je beznačajna u poređenju sa veličinom svetih mesta koje štitim“, citira Gazeta Vulina.

 

RIA Novosti pišu da je šef Bezbednosno-informativne agencije Srbije podneo ostavku u svetlu prethodno uvedenih američkih sankcija protiv njega. Podsećaju da je američko Ministarstvo finansija sredinom jula najavilo uvođenje sankcija šefu srpske obaveštajne službe, bivšem šefu Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu. On je bio na čelu BIA od decembra 2022.

Vulin je i predsednik Pokreta socijalista, koji je osnovao. Predsednik Srbije je potom istakao da su američke vlasti, pre uvođenja sankcija direktoru BIA, zatražile da rukovodstvo te zemlje podrži restriktivne mere Zapada protiv Rusije.

O razlozima Vulinove ostavke još se nagađa: Iako najavljivana, istraga nikad nije pokrenuta (4.11.2023)