Obraćanje je počelo u 13 sati.

Pitanja medija:

– Da su nekada slušali Timoti Lesa mogli su da čuju i nešto nauče od onih sa kojima su izlazili u javnost, iako se ne slažem u svemu sa njim.

– 10 godina niste formirali ZSO u tačkama od 1-6, a ovo je tačka 7. A što marate da lažete? Eto, tek tako. Ko što mi je Putin naredio da napadnem ne znam koga. Kaže Kurti zbog zastrašivanja bila mala izlaznost. Taj isti dan kaže Kurti “čekajte posle podne biće pojačana izlaznost”. Oni pojma nemaju šta pričaju.

– Oni se ne stide, oni kažu mi smo okupatori. Mi se radujemo što nas niko ne želi, i baš takvima koji nas ne žele hoćemo da upravljamo.

Na pitanje o dijalogu, Vučić je rekao da stvarnog dijaloga nema. Sem na izmišljenim fotografijama nikada se nisam ni rukovao sa Kurtijem. Nikada nije hteo da razgovaramo, jer je njegov stavi sve je naše, vi nemate ništa. I u tome ima podršku Kvinte.

– Za nas je važno da se uvek sačuva mir, i verujem da će Srbi to uraditi. Verujem da je ovo bila najbolja slika lažne demokratije, ne samo Prištinske, već i onih koji ih podržavaju.

– Oni su odlučili da okupiraju i narod i terotiriju, mi ćemo sada odlučivati kada će okupacija da se završi. Nikada se okupacija nije dobro završila.

O BiH

Vučić je upitao rukovstvo i Sarajevu da li žele da se meša u njhove unutrašnje poslove, ili da se ne meša?

– Mi hoćemo najbolje odnose sa svima. Hoćete-hoćete, nećete-nećete, ko šta hoće.

O francusko-nemačkom predlogu

– Volim kada se pravite da ne razumete. Mislim na evropske i svetske zvaničnike, i to je svima jasno, osim vama izgleda. Ja nikada nism prihvatio evropsko-francuski plan, već sam rekao da sam spreman da radim na implementaciji do određene granice.

Predsednik Srbije analizira jučerašnjih lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije.

– Juče su se dogodile tektonske promene na Kosovu i Metohiji!

PROČITAJTE JOŠ:  Ova greška SAD je ojačala BRIKS i Rusiju približila Kini

– Nedvosmilseno je da se juče dogodio poraz Aljbina Kurtija, ali i nešto mnogo više. Juče je srpski narod pokazao da traži potpuno drugačiji pristip pre svega međunarodne zajednice, mislim na Zapad, i da traži dijalog i poštovanje.

Foto: Alo.rs

 

 

– 13 Srba je izašlo i 1.566 Albanaca, što je 0,029% glasova. Niko ko je izašao nije iz srpskih naselja, ovi koji su izašli su u albansim naseljima.

– Vidljivo je i da je znatno manje Albanaca izašlo na izbore. Na biračkom mestu gde je snimljen čovek sa OVK tetovažom došao je i ambasador…

– Slađana Pantović osvojila je 5 glasova. Na prošlim izborima je imala 86 glasova. Kurtijev kandidat za Severnu Mitrovicu dobio je 519, a prošle izbore 1.056.

– Postavlja se pitanje “jesmo li mi maltretirali i Albance?”

Foto: Alo.rs

 

 

– OEBS nije pratio izbore. Oni bi trebalo da su statusno neutralni, ali to je posebna priča. Nije ni EU. Iz zmalja Kvinte nisu obišli biračka mesta. Valjda da ne bi videli nepravilnosti…

– Na ovim izbotima je glasalo 449 Albanaca manje nego na prošlim. Oni ni je žive na KiM, već ih dovode.

Pouke propalih izbora na KiM

1. To je izborni debakl Kurtija i Kvinte. Sebe su lagali govoreći da će izlaznost biti velika ako im obezbede uslove.

2. Ovo je presedan, nikada se nije desilo ovako nešto u Evropi od Drugog svetskog rata.

Foto: Alo.rs

 

 

3. Ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u istoriji našeg naroda. Ponašali su se kao veoma snažan narod, sa ogromnom voljom da se suprotstavi okupatorima. Srbi su jasno pokazali da neće da učestvuju u ovom cirkusu.

4. Pokazano je da mi suštinskog dijaloga nemamo. Mi dobijamo nametnute papire, koji uvek moraju da idu u prilog Prištine jer je to Kvinta tako rekla.

5. 99,97% Srba pokazalo je da ih niko sa Zapada nije slušao. Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj državi živi, ali i pokazali svetu da ništa nisu razumeli, jer nisu hteli da slušaju.

Nova politička realnost

– Rezultati predstavljaju potpuno novu političku realnost. Svi su požurili a mi smo ih sačekali. Mi smo radili do ranih jutarnjih sati da bismo došli do pravih zaključaka.

PROČITAJTE JOŠ:  Ruski avion A-50 oborili Amerikanci!

Foto: Alo.rs

 

 

– Svi će morati da razumeju ovu novu realnost. Kurti to nije razumeo, misli sa 400 glasova će da upravlja Severnom Mitrovicom. Može, samo nemojte od Srba da tražite posle ništa.

– Kaže Peter Stano da se ubrza dijalog između kosovskih Srba i vlasti u Prištini. A Srbi baš to neće, što znači da ti mladiću ništa nisi razumeo. Srbi su molili da ne dolaze banditi sa dugim cevima, niste hteli da čujete. Kada su barikade postavljali mislili ste da do dokoni ljudi rade…

– Poruka je: Mi hoćemo da se naš glas čuje, i nećete moći da radite bez nas i bez onoga što mi želimo.

– Oni žele da okupacija bude što vidiljivija, a ne da daju legitimitet prikrivenoj okupaciji. Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije, jer ste ih vi izbacili.

– Deset godina niste čuli Srbe, ponavljam vam, a vi nećete da slušate.

– Na nos sam osetio da varate i lažete, zato vam nisam ni potpisao ništa.

Sastanak u Briselu

– Još nisam doneo odluku ali ću verovatno ići u Brisel 2. maja. Oni tamo veze nejamu, pojma nemaju.

– Srbi su im jasno rekli, ZSO da ali samo sa principima koji su potpisani u Briselskom sporazumu i povlačenje albanskih policajaca sa severa. Ako nećete nema problema, nastavite sa okupacijom.

– Oni bi da glasamo za nešto a da oni ništa nisu ispunili. Evo nećemo, ja vam ne dam lažovi i prevaranti jedni! Evo smenite diktatora. Ništa vam ne verujem. A našem narodu verujem sve.

– Kažu prošlo je mirno… Pa zato što su se Srbi dogovorili da prođe sve mirno, inače ne bi mogli da uđete na sever KiM.

– Ko kad su mi pričali krenuće Kurti sa policijom na barikade. Ko da oni ne znaju kako bi prošli.

– Juče se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na KiM, koji više neće da trpi zulum, ranjavanje, maltretiranje… Nažalost, plašim se da opet ništa nisu razumeli.

– Pa će Kurti da kaže, evo ja hoću da formiram ZSO, ali neće opštine na severu KiM… A rukovodstvo – Aljbin Kurti.

– Težak period je pred nama. Stvari će da se komplikuju. Sukob sa NATO nam nije potreban, ali nećemo dozvoliti napade na naš narod, 2. maja u Briselu se ništa neće dogoditi, razvodniće sve i kriviti Srbiju kada im padne na pamet.

PROČITAJTE JOŠ:   Ono što je Đoković uradio u Parizu šokiralo i najveće stručnjake

“Predstoji težak period”

– Mi ćemo čuvati poziciju našeg naroda, poštovati Ustav Srbije naravno, i insistirati na stvarnom dijalogu. A to kad vas pet dođe i kaže uzmi ili ostavi, to nije dijalog. Nama je potreban stvarni dijalog i sa Albancima, i sa Evropljanima. Plašim se da je ovo uvod u mnogo dublju i veću krizu u narednom periodu, i da su za to krivi oni koji nisu hteli da slušaju.

– Braca Nikolić, nekadašnji gradonačelnik Štrpca, već godinu i po dana je u pritvoru kao da je ubio 10 ljudi. A onaj što je upucao decu eno ga na slobodi. Jel to demokratija? Ne može!

– Možete i u NATO i u EU da odlučite šta hoćete, samo nemojte nas da terate da učestvujemo u vašim prljavim rabotama. Mislite da moram da vas se plašim.

– A šta mi možete? Da otkrijete moje račune, ili vile? Nemam ništa, znate i sami. Ništa mi ne možete, zato vas se i ne plašim.

Vučić je na kraju rekao da će Srbija glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Podsetimo, Srbi su bojkotovali izbore koje je organizivala Priština. Izašlo je svega 13 Srba, što je manje od 0,02% biračkog tela u četiri srpske opštine.