– Verujem da je najmanje jedan agent CIA definitivno bio među tim savetnicima, iako u skladu sa zakonima svoje zemlje nije imao pravo da se bavi komercijalnim poslovima – istakao je Putin u intervjuu za dokumentarac pod naslovom „Rusija: njena nedavna istorija“, čiji je deo emitovan u subotu na TV kanalu Rusija 1, prenosi agencija TASS.

Prema njegovim rečima, to je na kraju rezultiralo suđenjem u SAD, koja je pokazalo da je taj čovek bio pripadnik CIA.

– U slučaju raspada Rusije posledice bi bile mnogo dramatičnije i krvavije nego u bivšoj Jugoslaviji – izjavio je Putin.

– Može se definitivno reći da bismo se osećali vrlo loše, borili bismo se da preživimo, umesto da povećavamo natalitet. Tragičan primer Jugoslavije pokazuje da, u slučaju da smo prošli kroz isto to, a znajući mentalitet našeg naroda, i ne samo ruskog, već svih naroda koji žive u Rusiji, sukobi bi bili mnogo opasniji i krvaviji nego u Jugoslaviji – kazao je Putin. On je dodao da je tokom devedesetih godina bilo brojnih spoljnih pritisaka na Rusiju, kao i da je tada zemlja izgubila dobar deo svog suverenitet.

– Bilo je mnogo instrumenata pritisaka, Rusija je bila prilično slaba, zavisila je od raznih finansijskih instrumenata i mehanizama, političkih i unutrašnjih. Može se sa žaljenjem reći da je tada Rusija izgubila veći deo svog suvereniteta – kazao je Putin.

Predsednik Rusije ispričao je ranije kojim metodama su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina prošlog veka, naglasivši da je početkom 2000-ih godina prekinuo te akcije i, kako je rekao, „sve ih je očistio“.

PROČITAJTE JOŠ:  KRENULI I SPECIJALCI: Haos na ulicama Pariza

– Pogledajte, sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih godina u svojstvu savetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA – rekao je Putin u četvrtak na sednici Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava. On je potvrdio da su im kasnije u SAD sudili da su kao službenici CIA, dok su radili za Rusiju, kršili američki zakon, odnosno učestvovali u privatizaciji. Po njegovim rečima, to je bio samo jedan od primera pokušaja mešanja u stvari Rusije.

– U stvari, bilo ih je mnogo više. U našim nuklearnim vojnim objektima sedeli su američki stručnjaci koji su tamo dolazili na posao svakog dana, od ujutru do uveče, na stolu je stajala i američka zastava. Oni su tamo živeli i radili. Nisu im bili potrebni osetljivi instrumenti za ulazak u naš politički život, pošto su oni i tako sve kontrolisali – rekao je Putin. On je naglasio da se situacija promenila i da je Rusija početkom 2000-ih „očišćena“, da je postala drugačija i samostalnija, kao i da od tada rastu mogućnosti oružanih snaga, pa je u skladu s tim, kako je naveo, „odnos prema njoj počeo da se menja“.

Izvor: Alo, Foto: Foto: Printscreen Youtube RTS Sajt – Zvanični kanal