Deo opozicije sinoć je ponovo organizovao politički protest, koji je bio manje posećen nego skup prošle sedmice. Ovom pokušaju pokretanja obojene revolucije, po običaju, prisustvovali su i pojedinci iz Hrvatske, ali je za razliku od prošlog puta opozicija otišla i korak dalje, tako da je zajedno s ostali “gostima” juče šetao i muslimanski ekstremista, zločinac i kriminalac, nekadašnji narkoman, koji je u međuvremenu postao i glumac – Feđa Štukan.

On je juče, šetajući srpskom prestonicom, otvoreno pozvao na nasilje i rušenje ustavnog poretka Srbije.

„Problem je u stalnom ponavljanju protesta i postavljanja nekih uslova, šta uraditi kada se ti uslovi ne ispoštuju? Onda se gubi kredibilitet.

I dao je savet okupljenima:

„Ja lično bih neke stvari radio puno subverzivnije. Insistirao bih na dostojanstvu, ali ne na svemu ostalom. Jedina stvar koja može da pokrene njih tamo je strah. Ako oni vide da je to uvek sve tako mirno i lagano, jednostavno neće obraćati pažnju. Moraju se držati u strahu – rekao je Štukan i dodao:

„Ako svi vide da je ovo uvek sve mirno i divno, šta onda!? Kad su Nemci došli ovde naoružani, nismo izlazili ovde sa parolama i bili mirni i dostojanstveni, nego su se ljudi morali organizovati malo ozbiljnije.

PROČITAJTE JOŠ:  NOVI DETALJI O POGIBIJI REISIJA

Ko je Štukan, osvedočeni militarista?

Na početka rata u BiH 1992. godine, je pristupio specijalnim jedinicama Armije BiH.

Štukan je poznat po tome što se hvalio kako je učestvovao u ratu kao snajperista. On je početak rata dočekao punoletan pa se odmah prijavio u „Zelene beretke”. Prebacio se potom u Policiju gde su radili ’’sve poznate akcije na ratištima oko grada: Poljine, Stup, Azići, Trebević i da su sve obišli u najgorim momentima’’.

„Tu sam bio devet meseci, posle toga sam otišao u 2. brdsku brigadu, jer sam tamo imao najviše prijatelja, oni su me poslali na obuku za specijalne jedinice kod mudžahedina Abaza, Dževada i Huseina u Velesićima. To sam završio za dva meseca otprilike, i bio u Specijalnoj jedinica 2. brdske brigade Armije BiH – pričao je Štukan.

On je u jednoj od svojih priča, priznao da je “pucao da bi ubijao četnike”.

„Pucao sam čoveku u glavu snajperom i promašio ga jer je bio predaleko, pričao je svojevremeno Feđa Štukan.

Uspeo je da napusti vojsku pretvarajući se da je psihički poremećen, otišao je u Nemačku i nije se vratio u Sarajevo dok se rat nije završio.[1] Štukan je nakon rata studirao na sarajevskoj Akademiji scenskih umetnosti, a kao razlog navodi: „Pretpostavljam da sam dobro odigrao ulogu, pošto sam bio zatvoren u mentalnoj bolnici“, kaže on. „Verovatno bi bilo tačno reći da mi je gluma spasila život”

„Onda sam otišao u narkomaniju, a kada sam se skinuo sa droge postao sam alkoholičar”, on sam otkriva priču priču o sebi.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, na području Sarajeva ubijeno je nekoliko hiljada Srba, od čega 120 dece. Mnogi od njih bili su žrtve snajperista koji su svakodnevno pucali. Koliko je srpskih žrtava, neposredno pre ubistva na nišanu držao upravo Štukan, zna samo on.

PROČITAJTE JOŠ:  RUSIJA POSLALA POSLEDNJE, ALI SUROVO, UPOZORENJE FRANCUSKOJ!

Ni tu nije kraj biografije ovog “borca protiv nasilja” koji poziva na rušenje ustavnog poretka u zemlji koja nije njegova.

Štukan je za medije otvoreno pričao da je imao problema sa zakonom i jednom prilikom je umalo bio osuđen zbog ubistva:

 „Sa ekipom sam krao kola, obijao trafike, samo zbog adrenalina. Radio sam u bilijar klubu, a onda sam bio i makro. Imao sam pet prostitutki iz Ukrajine – pričao je Štukan.

– Došlo je do pucnjave u klubu i policija me je uhvatila s tuđim pištoljem iz kojeg sam pucao na nekog glupana iz Vršca. Trebalo je da budem osuđen za pokušaj ubistva. Bio sam u pritvoru s dvojicom rumunskih lopova. Stalno su prevrtali po polovinu žileta u ustima. Naučili su me kako žiletom da otvaram lisice. Kad su me policajci poveli na suđenje, dok sam čekao da me sudija pozove, oslobodio sam se i pobegao. Seo sam u bus i došao u Sarajevo.

Štukan o svom heroinskom zavisništvu priča otvoreno:

– Petnaest godina sam bio na drogi. Nisam uvek bio toliko dugo aktivan, ali poslednjih nekoliko godina tog perioda sam baš bio na dnu. Voleo sam da stavim što više droge u kašiku, a što manje vode, da fleš bude što jači– ispričao je on.

Posle toga se posvetio glumi. Između ostalog igrao je i u antisprskom filmu Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda” u kojoj se Srbi optužuju za masovna silovanja muslimanskih žena.

Feđa Štukan je rado viđen gost na protestima opozicije. Ne treba izvlačiti dubokoumne zaključke, o na primer, njegovoj ulozi, vezama i stremljenjima. Sve je jasno. Njegova biografija i otrovne reči koje izgovara razotkrivaju i njegove i namere njegovih domaćina.

Alo.rs

PROČITAJTE JOŠ:  Manojlović: Iza obaranja liste Kreni - Promeni na Vračaru stoji Đilas

Foto: Printscreen/Printscreen