Laušević je u jednom podgoričkom kafiću usmrtio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. Najpre je osuđen na četiri godine zatvora, a onda je Vrhovni sud Crne Gore to preinačio i osudio ga na 13 godina. Lauševića je 2003. godine pomilovao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

U julu 2009. godine sestre pokojnog Radovana Vučinića su poslale pismo ”javnosti Srbije”. Slavica Vučinić i Slavka Janošević napisale su da je jedino očekivanje porodice da Žarko Laušević do kraja odsluži pravosnažnom presudom dosuđenu kaznu, jer, kako su navele, ne ispunjava uslove za njeno smanjenje po bilo kom osnovu, te su navele da porodica Vučinić ne traži krvnu osvetu.

 

– Od ubistva u kafiću ’Epl’ prošlo je 16 godina. Za to vreme, navodnoj osveti bili su dostupni i deca Žarka Lauševića i Branimir Laušević sa porodicom i njihova sestra, pa u jednom trenutku čak i sam Žarko. I? Šta im se dogodilo? Ništa i što se porodice Vučinić tiče – ništa im se i neće dogoditi – navele su u pismu.

Kako one smatraju, i sada se prenebregavaju ili iskrivljuju neke činjenice “iz te strašne noći, kako bi se umanjio značaj Lauševića i uvećao značaj postupaka ubijenih, odnosno Radovana Vučinića i Dragora Pejovića”. Navele su i da smatraju da se ponovo u medijima navode “konstrukcije, kojima deo srpske tzv. kulturne javnosti i neki političari pokušavaju da događaj u podgoričkom kafiću prevedu kao divljaštvo grupe lokalnih mladića, koji su zasluženo dobili što su tražili od ‘nedužnog’ Žarka Lauševića i njegovog brata Branimira, pa čak i da se cele porodice Vučinić i Pejović prikažu kao ‘gomila ludaka i divljaka željnih osvete”, te da su te konstrukcije smišljene kako bi se stvorila klima za pomilovanje Lauševića.

PROČITAJTE JOŠ:  Manojlović: Iza obaranja liste Kreni - Promeni na Vračaru stoji Đilas

Inače, nekadašnji predsednik Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije, pokojni Momir Bulatović, jednom prilikom je izjavio da je odbio da pomiluje Lauševića.

NPORTAL