Nakon što je Zorana Mihajlović, kada je ostala bez ministarske funkcije, napustila Srpsku naprednu stranku (SNS), tim putem mogao bi da pođe i funkcioner naprednjaka Dragan Šormaz, koji već duže vreme lobira za NATO pakt! Njihov zadatak, kako saznajemo, biće da po nalogu Zapada formiraju stranku i žestoko udare na predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

– Naši odlično obavešteni izvori tvrde da će Šormaz ‘vrlo uskoro’ da napusti SNS i pridruži se novoj političkoj organizaciji koju je najavila Mihajlovićeva, prenosi jedan beogradski medij.

– Šormaz duže vreme nema nikakvu posebnu funkciju i time nije zadovoljan. Zato ozbiljno razmišlja da ode iz SNS i pridruži se Mihajlovićevoj, koja i sama slovi za ‘zapadnog čoveka’… Oni će, prema svemu sudeći, po nalogu zapadnih moćnika i NATO formirati novu stranku i žestoko politički napasti Vučića – prenosi izvor beogradskog medija.

Neće se proslaviti

“Javnost nije naročito naklonjena NATO promoterima, neće se proslaviti”, saoštio je Dejan Vuk Stanković, analitičar.

Da u ovome zaista ima istine, indirektno je potvrdio Šormaz, koji je juče žestoko napao politiku Aleksandra Vučića.

– Promena spoljne politike Srbije, onako kako je to najavio Vučić, vodila bi zemlju u samoizolaciju i katastrofu. I dosadašnja spoljna politika Srbije bila je pogrešna, zbog toga već dve godine imamo zastoj u evropskim integracijama. Ako se sprovede najava predsednika Vučića da će Srbija recipročno poštovati teritorijalni integritet zemalja koje poštuju integritet Srbije, to će nas odvesti u samoizolaciju, kao što je to bilo devedesetih godina prošlog veka. Da bi izbegla tu samoizolaciju, Srbija bi morala odmah da uvede sankcije Rusiji i aplicira za prijem u NATO – rekao je Šormaz.

Nešto slično je izjavila i Zorana Mihajlović, pravdajući odluku da posle 13 godina i gubitka funkcije napusti SNS.

PROČITAJTE JOŠ:  GROBNICE ZA FARAONE IZ BEČA NIČU NA MIROČ PLANINI!

– Srpska napredna stranka nije više ista organizacija u koju sam se učlanila pre 13 godina. Ne dopada mi se preobražaj koji je partija doživela, jer je sve više radikalnih poteza – ustvrdila je Mihajlovićeva, najavivši da će ‘ostati u političkom životu Srbije’.

Komentarišući sve ove navode, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da nije zabranjeno da Mihajlovićeva i Šormaz eventualno pokušaju da naprave stranku.

– Kako će proći, najbolje sami da se uvere. Biće povremeni gosti na N1 i Nova S, a razlog gostovanja biće njihova ‘svedočanstva’ o SNS u kojem su uredno bili dok su imali funkcije. Neće se proslaviti ni kao samostalni strelci, kao što nisu bili naročito bitni u okviru velike i moćne stranke. O moralnoj strani njihovih odluka i budućih društvenih uloga treba da odluče sami, ako imaju savest, a o tome će svakako odlučiti javnost. A javnost nije naročito naklonjena NATO promoterima. Realno, najveći domet im je ‘Utisak nedelje’, jednom u šest meseci, kad Đilas da ‘zeleno svetlo’ – ocenjuje Stanković.

 

Pejić: Nezadovoljni jer nemaju funkcije!

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja ‘Faktor plus’, kaže da u SNS postoji širok raspon ljudi, od onih koji su nacionalistički raspoloženi do otvoreno prozapadnih političara.
– Odluka Zorane Mihajlović i eventualno Dragana Šormaza da napuste SNS može biti uzrokovana nezadovoljstvom time što su bez funkcija. Naravno, oni mogu da gledaju na Zapad, ali je pitanje koliko je njihova realna politička snaga. Mihajlovićeva je oduvek slovila za ‘zapadnog čoveka’, dok je Šormaz pre SNS bio funkcioner DSS, koji je izrazito nacionalistički. Dakle, pitanje je da li su ovi njihovi stavovi trajni ili su samo ‘sezonski’ i mogu da se promene u zavisnosti od okolnosti. Ali ako su već nezadovoljni, normalno je da napuste stranku – ocenjuje Pejić.

PROČITAJTE JOŠ:  HIPERSONIČNI ALARM NA ZAPADU: Rusi su u prednosti 20 godina..!

Alo.rs/Informer