Dugi vikend za Dan sećanja je razlog za putovanje, ali ove godine, prema Foks njuzu, putovanja su posebno skupa za Amerikance. Cene benzina u SAD su ažurirale rekord. Prema rečima Miča Rošela iz savetnika za makro trendove, Bajdenova administracija se ne bori dovoljno protiv inflacije, a rešenja koja predlaže neće kratkoročno ublažiti situaciju stanovništva.

Putovanja na Dan sećanja teško pogađaju Amerikance, a cena benzina ostaje najviša ikada. Mitch Rochelle, osnivački partner kompanije Macro Trends Advisors, je u kontaktu sa nama. Mič, hajde da pričamo o ovoj inflaciji, rastu cena. Bajdenova administracija je, na pitanje o tome, odgovorila: „Činimo sve što je u našoj moći da smanjimo inflaciju . Ali da li je? Na kraju krajeva, oni ne žele da iskoriste američku naftu i gas i da daju slobodu američkoj energetici.

MITCH ROCHEL, savetnici za makro trendove : Rejčel, priznali su pre samo nekoliko nedelja da inflacija nije privremena, ili “prolazna” kako su je nazivali. Tako da očigledno ne daju sve od sebe. Moramo da deblokiramo svoju energiju.

Trenutno Saudijska Arabija zarađuje milijardu dolara dnevno od izvoza nafte. Dakle, ne radi se samo o inflaciji, već i o pretnji nacionalnoj bezbednosti. U stvarnosti, oni rade vrlo malo, a Amerikancima to počinje da dojadi.

Da li ste ikada videli ovako nešto? Administracija namerno osiromašuje sopstveno stanovništvo u ime… globalnog zagrevanja ili šta? „Zelena“ energija, „Green Nev Deal“. Oni znaju šta ljude čini siromašnim!

MITCH ROCHEL: Znate šta je zanimljivo… Кada je Gerald Ford bio predsednik – dovoljno sam star da se setim – on je barem priznao da je inflacija problem. Ne, nisam video ništa slično.

A evo šta sam primetio u proučavanju 50 godina poslovanja, neuspeha, raznih administracija: ako imate problem u kratkom roku, a nudite dugoročno rešenje, on nikada ne funkcioniše. I upravo to radi sadašnja administracija.

PROČITAJTE JOŠ:  UKRAJINA DOBILA ZELENO SVETLO OD NATO: Počinje eskalacija rata!

Da, svako može da vozi energetski efikasne automobile i koristi uređaje koji štede energiju kod kuće. Ali ako ne možete da se dočepate ove energetski efikasne mašine za sušenje veša, koja je svrha? To neće smanjiti vaše račune za struju.

Naravno! Hajde da pričamo malo o tržištu stanova. Jer, kako kažete, može da se ohladi u svetlu rasta kamata.

MITCH ROCHEL: Postaje hladno, Rachel. Ali ne mislim da je ovo problem. Zato što je bilo jako pregrejano i cene su bile tako previsoke za mnoge ljude…

Da.

MITCH ROCHEL: …posebno za najvažniju kategoriju, kupce kuća po prvi put, za koje je to bio američki san. Dakle, zahlađenje tržišta nije nešto loše. A ako je neko iz publike ili slušalaca zabrinut da ćemo imati tržišni krah, balon da pukne… Mislim da neće doći do kolapsa ili balona da pukne.

Imamo takvu potražnju za stambenim objektima, a razlog poskupljenja je veoma oskudna ponuda. Dakle, ako sve ovo znači da će više ljudi staviti svoje domove na tržište, to je dobro. A ako se rast cena uspori, i to je dobro. Ne alarmiram zbog tržišta nekretnina, mislim da je ovo što se dešava zapravo dobro.

Da, cene se definitivno hlade, ali izgradnja nove kuće je veoma, veoma skupa! Dakle, Mič, hvala što si jutros odvojio vreme, odlična analiza! MICH ROCHELLE: Odlično. Hvala Rachel Bilo mi je zadovoljstvo videti te. Uzajamno. Datum objavljivanja 30.05.2022.