„Mi smo potpuno uvereni da su gradjani velikom većinom protiv uvodjenja sankcija Rusiji što se videlo na izborima, a to pokazuju i istraživanja javnosti“, naglasila je predsednica stranke Milica Djurdjević Stamenkovski, na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ona je poručila je da „ekonomska, energetska, geopolitička, nacionalna, državna samostalnost i stabilnost Srbije zavise isključivo od srpsko-ruskih odnosa koji moraju biti strateški“ i „nikako podvrgnuti bilo kakvim eksperimentima“.

Po njenim rečima, i tvrdnje da bi se investitori povukli ukoliko se ne uvedu sankcije su bez osnova jer strane firme dolaze zbog profita.

Govoreći o današnjem zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, ona je ocenila da se srpska diplomatija ponaša potpuno „anemično, drži skrštene ruke“.

„Uz to, naše vlasti se pozivaju na to da Priština krši Vašingotski sporazum zaboravljajući da postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekla je Stamenkovski.

Naučni saradnik u Institutu za medjunarodnu politiku i privredu Dušan Proroković je rekao da bi Srbiji bez Rusije i Kine praktično bilo nemoguće da brani svoje interese u vezi s Kosovom i svoj položaj vojne neutralnosti i političke samostalnosti.

Istoričar Aleksandar Raković je ocenio da iza odluke vaseljenskog patijarha Vartolomeja da Makedonsku pravoslavnu crkvu proglasi kanonskom, ne stoji samo on, već „pre svega Amerika“.

„U kabinetu Carigradskog partijarha, u šta sam se lično uveri kao njegov gost, tradicionalo stoji uramljena fotografija američkog predsednika“, rekao je Raković uz ocenu da je „Carigrad prilično lojalan američkim nacionalnim interesima“.

PROČITAJTE JOŠ:  ZELENSKI: Ukrajinu čeka strašnih 90 dana! 

Foto: Fejsbuk

Izvor: Danas.rs