Specijalni izaslanik i koordinator Centra Stejt departmenta SAD za globalno angažovanje, Džejms Rubin (James), danas počinje posete Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji radi razgovora o borbi protiv ruskih dezinformacija, a veruje se da će se razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

„U Podgorici i Skoplju sastaće se s vladinim zvaničnicima kako bi učvrstio podršku inicijativama protiv dezinformacija. Razgovaraće o naporima Rusije, Kine i drugih zlonamernih aktera koji koriste dezinformacije kako bi podrivali demokratiju i nacionalnu bezbednost širom sveta, i kako naše zemlje mogu kolektivno da se suprotstave pretnjama u informacionom prostoru“, navodi se u saopštenju.

U Tirani će Rubin učestvovati na sastancima sa američkim ambasadorima sa Zapadnog Balkana.

Rubin je bio pomoćnik državne sekretare SAD Medlin Olbrajt 1997-2000. i prvi put dolazi u region posle 23 godine.

Rubin je za N1 rekao uoči dolaska da su „predmet i tema posete ozbiljni“ jer „na Zapadnom Balkanu postoji problem ruskih dezinformacija: u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i širom regiona“.

„Želim da radim s vladama koje žele da budu deo evropskog sistema i da budu svet prava i pravila gde se poštuju evropski principi. Hoćemo da pokušamo da sve uradimo da eliminišemo to zagađenje medijskog okruženja“, rekao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Rubin je naveo da SAD pozdravljaju „sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu deo evropskih institucija“.

Dodao je da rešenje „mora biti prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju“, da „lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji“ i izrazio uverenje da je „danas to moguće“.

PROČITAJTE JOŠ:  KAKAV PREDSEDNIK: "HVALA I ONIMA KOJI SU MI PRETILI VEŠANJEM"

Foto: printscreen / N1.rs